top of page

Sadece 20 Saniye Sebepsizce Gülümsediğinizde


Gülümsemenin faydalarını birçok insan duymuştur ama yapılan son araştırmalar ‘gülümseme taklidi’nin de gerçek gülümseme kadar faydalı olduğunu ortaya koydu.

University of Kansas’den Tara Kraft and Sarah Pressman tarafından yapılan bir araştırmaya göre insanların gerçekten mutlu hissedip hissetmediğinden bağımsız olarak gülümseleri stres seviyelerini azaltmada etkili bulunmuştur. Başka bir deyişle, yüzümüze verdiğimiz gülümseme pozu da gerçek bir gülümseme kadar fayda sağlayabilmektedir.

Peki ne yapar bu faydalar?

Stresiniz Azalır

Gülümsediğinizde beyniniz stresin azalmasından sorumlu olan, beynin sakinleştirici molekülleri olarak adlandırılan nöropeptidleri salgılanır.

İyi Hissedersiniz ve Kan Basıncınız Düşer

‘İyi hissettiren’ hormonlar olarak da adlandırılan endorfin, seratonin ve dopamin salgısının artmasıyla kendinizi mutlu hissedersiniz, kan basıncınız düşer, vücudunuz rahatlar, kalp atışlarınız yavaşlar. Ayrıca %100 doğal ağrı kesici olarak görev yapan endorfin sayesinde acılarınız ve ağrılarınız azalır.

Bağışıklık Sisteminiz Güçlenir

Hastalıklarla savaşan kan hücreleri gülümseyince artar ve böylece vücudunuzun varolan hastalıklarla savaşması ve gelecek hastalıkları önlemesi kolaylaşır.

Bulaşıcıdır ve Sizi Çekici Kılar

Gülümseyen bir insan beynin singülat korteksi tarafından algılanır ve bu alan bilinçdışı otomatik cevap alanı olarak tanımlanır. Bu yüzden gülümsemek bulaşıcıdır, bize gülümseyen birine gülümseyerek cevap veririz. Ayrıca yapılan araştırmalarda gülümseyen insanların suratı asık insanlara oranla daha çekici bulunduğu gösterilmiştir.

Fakat bu gülümseme egzersizini bazı duygularınızı bastırmak için kullanmanız doğru değildir. Yoğun ümitsizlik, çaresizlik, yalnızlık gibi duyguları hissettiğiniz ayrılık, yas veya tedavi gerektiren diğer durumlarda bu duyguları bastırmak yerine uzman yardımı almanız yerinde olacaktır.

Kaynaklar:

Kraft TL, Pressman SD. (2012). Grin and bear it: the influence of manipulated facial expression on the stress response. Department of Psychology, University of Kansas . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23012270

R.D. (2000).

Neural correlates of conscious emotional experience. In R.D. Lane & L. Nadel (Eds.), Cognitive neuroscience of emotion (pp. 345–370). New York: Oxford University Press.

Seaward BL. Managing Stress: Principles and Strategies for Health and Well-Being. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett; 2009:258

O’Doherty, J., Winston, J., Critchley, H. Perrett, D., Burt, D.M., and Dolan R.J., (2003) Beauty in a smile: the role of medial orbitofrontal cortex in facial attractiveness. Neuropsychologia, 41, 147–155.

bottom of page