top of page

Psikoterapide Tavsiye Vermek


Sizce ben şimdi ne yapayım?

Sanırım terapi süresinde en çok karşılaştığımız sorulardan biri bu. ‘Ofistekilerle aram bozuldu, şimdi onlara nasıl davranayım?’ veya ‘Sizce ben şimdi onu aramalı mıyım’ gibi kişisel fikrimizi ve tavsiyemizi isteyen soruları kesinlikle cevaplayamayız. Neden?

Psikolog tavsiye vermez. Psikolog arkadaşınız değildir ve arkadaşlarınızın yaptığı gibi size tavsiye vermez. Peki ne yapar? İçinizdeki doğruyu bulmanıza yardımcı olur, olaylara farklı açılardan bakmanızı sağlar, duygularınızı ve isteklerinizi keşfetmenize yardımcı olur. Yani bizden tavsiye istediğiniz her sorunun cevabını aslında siz vermelisiniz. Unutmayın, hayatınızın uzmanı sizsiniz ve psikolog da olsa başka bir insanın sizin yerinize bir yolu seçmesi çok tehlikeli olabilir.

Psikolog kişisel yorumlar yapmaz. Sizi kınamaz, yargılamaz, doğru/yanlış etiketlerini yapıştırmaz. Sizi anlamaya çalışır. Her birey özeldir ve farklıdır. Doğrular yanlışlar kişiye göre değişir. Terapi odasında bütün bu yargılar kapının dışında bırakılır.

Kısacası psikoterapinin amacı kesinlikle sizi bir yola yönlendirmek, sizin adınıza karar vermek, size tavsiye vermek değilidir. Psikoterapi bir keşif sürecidir.

bottom of page