top of page

Verimli Ders Çalışmak İçin 3 Öneri


1) Ortamınız çalışmaya uygun olsun.

İhtiyacınız olan herşeyi yanınıza alın, ihtiyacınız olmayanları kaldırın. Masada gereksiz objeler olmasın. Çöpler, boş bardaklar tabaklar, dikkati dağıtan süs eşyaları... Dikkati dağıtan şeyleri ne kadar uzaklaştırırsanız o kadar rahat odaklanacaksınız.

Örneğin telefon ve bilgisayar.

Kesinlikle telefon (sessizde bile olsa) masada olmasın. Eğer telefondan ayrı kalmakta zorlanıyorsanız ailendenizden veya arkadaşlarınızdan bu konuda yardım isteyin, bir süre telefonunu alsınlar ve size vermesinler. Çalışma sırasında ihtiyaç duyacağınız herşeyi de hazırlayın. Kalem, gerekli kitaplar, su. Bir daha onları almak için kalkmayın ki dikkatiniz dağılmasın.

2) Ders çalışmak için isteğin gelmesini bekleme.

Önce çalışın, istek sonra gelecek. Zaten en zor kısmı başlamak. Rutine donene kadar biraz kendinizi zorlamanız sıkıntıya tahammül etmeniz gerekecek.

3) Çalışmak için özel bir alanınız olsun

Yatakta ders çalışmayın. Ders çalıştığınız yer sadece ders çalışmaya ait olsun. Beyniniz o mekanı gördüğünde ders çalışma vaktinin geldiğini anlasın. Yatak size nasıl sana uyumayı çağrıştırıyorsa masa da size çalışmayı çağrıştırsın. Kütüphanede de çalışabilirsiniz, belki etrafınızda çalışan diğer insanların olması sizi daha fazla motive edecektir. Kütüphaneyi de kullansanız odanızı da kullansanız o alanı uyku için değil yemek için değil sadece ders çalışmak için kullanız.

bottom of page