top of page

Erken Kalkmak İstiyorum Ama Yataktan Çıkamıyorum


Hayatın gittikçe yoğunlaşan temposunda hepimizin ortak problemlerinden biri sabahları erken uyanmak. Bir kısmımız işi, okulu sebebiyle erken kalkmak isterken, bir kısmımız da günü verimli geçirmek için uyanma saatini erkene çekmeye çalışıyor. Çünkü bir gün sadece 24 saat ve çoğunlukla herkesin yapacak bir sürü işi var. Yapılacaklar listesinin her geçen gün uzadığı günümüzde zaman çoğumuza yetmiyor.

Peki, nasıl erken kalkacağız? Öncelikle erken kalkmanın bir alışkanlık olduğunu belirtmek istiyorum. Bütün bir hafta ya da bütün bir ay sabaha karşı uyuyup öğlen uyandıktan sonra bir anda ertesi gün yedide uyanmayı bekleyemezsiniz. Bu hem kendinize haksızlık olur hem de çok gerçekçi bir hedef olmaz. Üstelik her bedenin biyolojik bir saati ve alışkanlıkları var. Bu sebeple adım adım ilerlemekte fayda var.

Sebebinizi bulun

Öncelikle yapmanız gereken şey kendinize erken kalkmak için bir motivasyon bulmak. Çünkü beyniniz erken kalkacağını bildiği zaman uyanmak her zaman daha kolay oluyor. Bu motivasyon en genel haliyle günü verimli geçirmek olabilirken, tamamen size özel bir şey de olabilir. Uyanmak için kendi motivasyonunuzu bulduğunuzda uyanmak çok daha kolay olacak. Unutmayın ki güne erken başlamanın günü uzatmak gibi bir etkisi olabiliyor çünkü size daha çok vakit kalıyor.

Kalkınca yaptığınız ilk işler sevdiğiniz işler olsun

Kaçınız yataktan kalkacağı işi düşünerek mutsuz oluyor ve yatağa daha da gömülüyor? Muhtemelen büyük bir kısmınız. Çünkü hayatın koşturmacasında uyanır uyanmaz yapmamız gerekenler ya giyinmek ya hızlı hızlı bişeyler atıştırıp evden çıkmak. Durum böyle olunca da insanın yataktan çıkası gelmiyor doğal olarak.

Uyandığınızda sevdiğiniz bir aktiviteyi yapın ki kalkmak için motive olun, uyanınca sevmediğiniz bir işi yapacağınızı bilmek ve düşünmek yataktan çıkmak istememenize sebep olacaktır. Fazladan uyumadığınız yarım saat size güne başlamadan bir kahve molası, kahvaltı yapma imkânı, haberlere göz gezdirme şansı sağlayabilir. Hele ki bütün uzmanlar kahvaltı yapmadan güne başlamayın derken bu kaçırmak istemeyeceğiniz bir fırsat olabilir. Üstelik bunu yaptığınız zaman güne daha keyifli başladığınız için gününüzün de daha güzel geçtiğini fark edeceksiniz.

Beden saatinize hükmedin

Erken uyanmanın bir alışkanlık olduğunu ve hemen gerçekleşemeyeceğini söylemiştim. Bu yüzden ilk adım uyandığınız saati yavaş yavaş geri almanız. Böylece uyuduğunuz saati de geri çekmiş olacaksınız. Önce bir saat hatta yarım saatle başlayın. Birde uyuyup yedide uyanıyorsanız gece on ikide uyuyup altıda uyanmayı deneyin. Daha fazlasını denerseniz, bir anda üç saat geriye çekmeye çalışırsanız mesela, muhtemelen başarısız olursunuz çünkü bedeniniz buna alışkın olmadığı için istediğiniz saatte uyuyamadığınız gibi beklediğiniz saatte uyanamazsınız da.

Uyku kalitenizi arttırın

Uyku kalitenize dikkat etmeniz ve uyku hijyeni kurallarını uygulamanız önemli. Bu noktada “Daha İyi Bir Uyku İçin- Karanlıkta Uyu” isimli videoma göz atabilirsiniz. Uyanma zamanınız geldiğinde ise alarm seçiminize dikkat etmelisiniz. Yumuşak alarmları tercih edin. Bir anda yataktan zıplamak güne başlamak için çok iyi bir fikir olmayabilir. Telefonunuza da uzağa koymanız uyanmanızı hızlandırır çünkü alarmı kapatmak için yatağı terk etmeniz gerekecek.

Kalkınca hemen yatağı toplayın

İnsanların bir kısmı erken uyanıyor ama bir şekilde yatağa geri dönüyor. Bunu engellemek adına kalkar kalkmaz yatağınızı toplayın, hatta mümkünse üstüne de bir süs yastığı vs ekleyin ki yatağa dönmek daha da zor olsun.

Hareket edin

Uyanınca esneme hareketleri yaparak vücudunuzu uyandırın. Bir bardak su için. Hareket etmek, sizi uyandıracak hormonların salgılanmasını hızlandıracak.

Bütün bunları denerken kendinize zaman tanıyın. Bunun bir alışkanlık olduğunu ve zamanla oturacağını hatırlatmakta fayda görüyorum. Kendinize karşı şefkatli olun alışkanlıklar bir günde değişmez. Zamanla oturacaktır. Kendinize inanın, denemekten vazgeçmeyin. Bir anda olmaz ama zamanla olacağını unutmayın.

bottom of page