top of page

Kaygınızı Kontrol Edemediğinizde


Kaygınızı kontrol edemediğinizde kontrolü ele alan şey kaygının ta kendisi olur. Bu sebeple sizin yapmanız gereken şey farkındalığınızı geri kazanmaktır bu sebeple farkındalığınızı geri kazanmak, kontrolün kimde olduğunu hatırlamanız için kendinize söylemeniz gerekenler şunlardır:

  1. “Ben bedenim değilim, benim bir bedenim var ve onu kontrol edebilirim.”

  2. “Ben düşüncelerim değilim, benim düşüncelerim var.”

  3. “Ben duygularım değilim, benim duygularım var. Onları ben yönlendirebilirim.”

Kaygı ya da diğer adıyla anksiyete sizin düşmanınız değildir. Sadece bu duygunun bilinmezliği sizi korkutur. Kaygı duygusu sizi korumaya yönelik, tepkilerinizi düzenlemeniz adına beyniniz vücudunuza yolladığı bir işarettir. Bir ceza değildir ve acı çekmeniz için gelmez. Sadece bir şeyler yanlış gitmiştir ve bunu fark etmek için bir uyarıdır. Bu sebeple kaygının kendisine değil de sebebine odaklanmanız gerekir. Çünkü kaygı ortaya çıkmışsa ya düşündüğünüz şey ya da davranışınız yanlıştır. Kaygınızdan korkmayın, onu düşman ilan etmeyin. Sadece dinleyin. Kaygınız size ne söylüyor ya da ne söylemeye çalışıyor?

Beck, A., & Emery, G. (2011). Anksiyete bozuklukları ve fobiler (çev. V. Öztürk). İstanbul: Litera Yayıncılık.(Eserin orijinal hali 2005 te yayımlandı.).

bottom of page