top of page

Sizi İlerlemekten Neler Alıkoyar?

Hedefleriniz var, çabalıyorsunuz. Yeni bir işe başvurmak, spora başlamak, yabancı dil öğrenmek, daha sosyal olmak, yazı yazmaya başlamak.. Değişim için karar verdiniz, hedefinize ulaşmayı gerçekten istiyorsunuz fakat bir türlü olmuyor. Görünürde bir engel yok fakat sanki bir şeyler sizi geride tutuyor. Eminim bu durumu hayatınızın bir noktasında yaşıyorsunuz. Peki nedir bizi ilerlemekten alıkoyanlar?

1) Karamsarlık

“Bu durum asla değişmeyecek.’’

Bir hayal kırıklığı yaşadığımızda, bir şeyler istediğimiz doğrultuda ilerlemediğinde bunun sonsuza dek böyle devam edeceğini düşünüp karamsarlığa kapılırız. O iş toplantıları hep çok kötü geçecektir, okuldaki o sınavda hiçbir zaman yeterince başarılı olmayacaksınızdır, ilişkilerimizi hep yanlış insanla yaşayacaksınızdır. Bütün bu olumsuz düşünceler zihnimizin içinde dönmeye devam eder ve bizim iyi bir şeyler olabileceğine dair inançlarımızı yıkar. İlerlemenin önündeki en büyük engellerden biridir karamsarlık. Başarılı insanların ortak özelliği, yaşadıkları başarısızlıkları kalıcı değil geçici bir durum olarak görmeleri, ilerlemeye ve çabalamaya devam etmeleridir. Önerdiğim bir Ted konuşması var bu konuda: Angela Lee Duckworth: Grit

2) Sabırsızlık

‘’Hemen olsun.’’

Bir şeylerin olması için doğru zamanlar vardır. Bazen sabırla beklemek gerekir. Sabırsızlığa kapılıp ilerlemekten vazgeçen, öfkelenen, hayal kırıklığı yaşayan insanlar kendi sabırsızlıkları ile kendi kendilerine engel olurlar. En iyisi, elinizden geleni yapmak ve hayatınızın zamanlamasına güvenmek.

3) Şefkatsizlik

İnsanlar çoğunlukla birçok konuda kendine karşı acımasızdır. Kendimizden hep en mükemmeli bekleriz ve gerçekleşmediğinde kendimize kızarız. Eleştiri olumlu ya da olumsuz olabilir ve sizi geliştirir. Fakat kendinize acımasızca yaptığınız her eleştiri, her şefkatsiz ve cezalandırıcı tavır ilerleme yolunda kendi kendinizi baltalamanıza sebep olacaktır. Ceza iyi bir yöntem değildir. Kendinize acımasızca sapladığınız her ok, faydaya değil zarara sebep olacaktır.

4) Kıyaslamak

Yine kendinize karşı yaptığınız en büyük hatalardan ve ilerlemenin önündeki en büyük engellerden biri kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktır.

Sizden daha iyileri ve daha kötüleri her zaman olacaktır. Fakat unutmayın ki her bireyin içinde bulunduğu koşullar ve kişisel özellikleri farklıdır. Kendi ilerlemenizi başkaları ile kıyaslamak gerçekçi değildir ve sizi kötü etkiler. Bırakın başkaları neyi ne kadar yapmış, kendi yolunuza odaklanın.

bottom of page